skip to Main Content
Projeler, Planlar Ve Hedefler / Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu

Projeler, Planlar ve Hedefler

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu

 

AVUKATLARA ÖZEL İŞ MERKEZLERİ

0-10 yıl kıdeme sahip meslektaşlarımızın öncelikli kullanım hakkı sahibi olacağı, avukatlara özel iş merkezleri organize edeceğiz. Bu merkezlerde; sekretarya, güvenlik, kütüphane, toplantı salonu gibi imkânlar avukatlara tahsis edecek; bu sayede meslektaşlarımızın büro giderleri minimalize edilecektir. Daha iyi koşullarda mesleğini yapmalarına imkan vereceğiz.

 

EN AZ ÜÇ BARO RESTORANI

Tüm stajyer avukatların ve avukatların çok uygun fiyatlarla sağlıklı, temiz ve kaliteli öğle yemeği yiyebilmesi için; öncelikle üç büyük adliye yakınında olmak üzere üç Baro restoranı açacağız.

Sağlıklı, güvenilir, temiz, kâr amacı gütmeyecek olan bu restoranlarda, Diyabetik, Vejeteryan vb. menüler dahil olmak üzere herkese hitap edecek opsiyonlar sunacağız. Böylece meslektaşlarımızın öğle yemeğinde nerede ne yiyeceği bir soru işareti olmaktan çıkacak.

 

AVUKAT İÇİN SOSYAL BİRİM

Genç meslektaşlarımıza fakülte sonrası İstanbul’da yaşamanın sorunlarında ve tüm meslektaşlarımızı hastanede, huzurevinde ve diğer sosyal alanlarda yaşadıkları sorunlarda başvurabilecekleri bir birim oluşturacağız.

7 gün 24 saat yanıt Verebilecek etkin ve hızlı bir baro yaratacağız.

CMK, Adli Yardım, AHM, Bölge Temsilcilikleri, Avukat Sosyal Birimi, Avukat Sosyal Destek Merkezi bütünleşik hale getirecek; Gönüllü ve Kadrolu Nöbetçilerin çalışacağı, meslektaşlarımızın her türlü bilgi ve destek ihtiyacına 7 gün 24 saat yanıt verebilecek etkin ve hızlı bir baro yaratacağız. İstanbul Barosu, meslektaşının hep yanında olacak!

Baro saati uygulaması ile, her hafta belli gün ve saatte baro başkanı veya yönetim kurulu üyeleri, meslektaşlarımız ile online görüşme yaparak şikayetleri, önerileri, ve projeleri konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

 

“HUKUK KÜRSÜSÜ” DÖNEMİ BAŞLIYOR

Gerçekleşen hak ihlallerine, yasa ve yasa tasarıları hakkındaki taleplere ilişkin kamuoyu oluşturma ve yurttaşın sesi olma görevimizi yerine getirmek için bir hukuk kürsüsü kuracağız. Merkez ve Komisyonlarımızın, Sivil Toplum Örgütlerinin ve hak ihlallerine uğrayanların seslerini duyuracağı Hukuk Kürsüsü, İstanbul Barosu’nun merkez binasında kuracağız; Baromuz, mevcut gelişmeler hakkında düzenli ve sürekli açıklamalar gerçekleştirerek söz sahibi olduğunu herkese hatırlatacaktır.

 

STAJ EĞİTİM MERKEZİ FAALİYETLERİNİN ADLİYE BÖLGELERİNDE YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Stajyer avukatların staj eğitim merkezine ulaşmakta yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve bu yolda kaybettikleri zamanın geri kazanılması için, staj eğitim merkezi faaliyetlerinin adliye bölgelerinde yürütülmesini sağlayacağız.

 

DİJİTAL YAYIN ve E-KÜTÜPHANE DÖNEMİ

Mevcut tüm Baro yayınlarını dijitalleştirilerek dijital bir kütüphane oluşturacağız. Baro Dergisi ve Baro Bültenini, bundan sonra dijital kütüphanemize ekleyecek; dijital olarak tüm avukatlara e-posta yoluyla da göndereceğiz.

İstanbul Barosu yayınlarının sayısını hızla artıracak; özellikle dava süreçlerine ilişkin rehberlerin, örnek dilekçelerin ve kesinleşmiş dosya örneklerinin dijital olarak yayımını sağlayacağız.

Video eğitim ve yayınlarının sayısı artırarak dijital kütüphaneye ekleyeceğiz. Avukatların hukuk kitaplarına ve dergilerine, Yüksek Mahkeme İçtihatlarına ücretsiz erişimi için projeler üreteceğiz.

 

ÇEVRECİ BARO

Dijital Baro aynı zamanda, doğa dostu ve çevreci bir baro olacak. Ağacı koruyan, çevreye duyarlı, karbon ayak izine önem veren yeni nesil ÇEVRECİ BARO’da, “Sağlıklı çevrede yaşama hakkı, insan hakkıdır” görüşü hakim olacak. Toplumu yakından ilgilendiren çevre davalarında daha etkin ve mücadeleci olacağız.

 

İSTANBUL BAROSU ORMANI

Baromuz levhasına kayıtlı tüm avukatlarımızın bir ağaca ismini verdiği, ve ruhsatını alan her meslektaşımız adına bir ağacın dikileceği İstanbul Barosu Ormanı oluşturacağız. Kimbilir? hava şartları müsaade ederse belki ruhsat törenlerini bile burada düzenleyebiliriz. Genç meslektaşlarımızın kendi adını taşıyan, ruhsat günü kendi elleriyle kendi ağacını dikeceği, daha sahiplenilen ve baroya aidiyet duygusunu da perçinleyecek bu fikir bizi şimdiden heyecanlandırıyor.

 

İSTANBUL BAROSU YAŞAM EVİ

İstanbul Barosu Yaşam Evi projemizi hayata geçireceğiz. Bu evde, hasta, yaşlı ve bakıma ihtiyaç duyan meslektaşlarımızın veya onların anne ve babalarının uygun ortam ve koşullarda bakımlarını sağlayacağız.

 

YABANCI BAROLARLA DEĞİŞİM PROGRAMLARI

Yabancı ülke barolarıyla yapılacak değişim programı anlaşmaları sayesinde genç meslektaşlarımızın uluslararası deneyim kazanmasını sağlayacağız.  Ülkemiz avukatlık bürolarının dünya ölçeğinde yabancı bürolar ile rekabet edebilecek düzeyde güçlenmesi için çalışmalar yapacağız.

 

YABANCI DİL EĞİTİM PROGRAMLARI

Baromuzun devam eden yabancı dil programlarının kapsamını genişleteceğiz. Yeni diller eklenmesi, eğitim alınan dilin konuşulduğu ülkelerde, pratiğinin yapılabilmesi için meslektaşlarımıza burs imkanları yaratarak, İstanbul Barosu avukatlarını tüm dünyada mesleğini icra edebilir bir hale getirmek için çalışacağız.

 

İSTANBUL BAROSU SOSYAL DANIŞMANLIK MERKEZİ

Avukatların stres yönetimi, iletişim becerileri, mentorlük, psikoloji vb. konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti almasına yönelik  organizasyonlar gerçekleştireceğiz.

 

BARO AR-GE MERKEZİ

Mesleğe ilişkin projeler üretecek ve geliştirecek Baro Araştırma Geliştirme Merkezi’ni kuracağız. Bu merkezin, tüm meslektaşların görüşlerinin alındığı, dijital anketlerin yapıldığı, dünya örneklerinin incelendiği bir yer olmasını hedefliyoruz.

Mesleğin iş alanlarının genişletilmesi konusunda çalışma raporlarının hazırlandığı, yeni teknolojik imkânların ve yapay zekânın avukatlık mesleğine entegrasyonunun sağlanacağı bir yapı oluşturarak, genç meslektaşlarımızın da vizyonu ile geleceği birlikte inşa edeceğiz.

 

AVUKATLARA ÖZEL İNDİRİM VE PROMOSYON ANLAŞMALARI

Meslektaşlarımızın satın aldığı ürün ve hizmetler ile ilgili olarak, çok kapsamlı bir indirim ve promosyon çalışması yapacağız.

57.000’e yakın mensubumuzun bu çoğunluk gücünü, fırsata çevirecek; Avukatlık meslek giderleri hususu başta olmak üzere ulaşım, giyim, sanatsal faaliyetler, sosyal hayat, sağlık gibi sektörlerde daha uygun, daha “indirimli” bir yaşam deneyimi sunacağız.

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN YAYGIN KULLANILMASINI SAĞLAYACAĞIZ

Tüm adliyelerde yeterli sayıda ve teknik altyapıya sahip online duruşmaya katılma imkanı veren e-duruşma odalarını artıracağız. Baro Bilişim Servisi’nin alt yapısını güçlendirerek, meslektaşların günümüz teknolojisinden yararlanmalarını sağlayacağız. Baro tarafından verilen UYAP eğitimlerinin tüm bölgelerde uygulamalı bir şekilde verilmesine devam edecek ve yaygınlaştıracağız. Meslektaşlarımızın bilgisayar teknolojisini, yargıda ve günlük işlerinde kullanmalarını kolay ve etkin hale getireceğiz.

 

Adli Yardım Hak Arama Hürriyetinin Güvencesidir.

Baro Adli Yardım Başvuru Noktalarının Sayısını Artıracağız

Adli Yardım ücretlerinin zamanında ödenmesi ve vergi muafiyeti tanınması için takipçi ve ısrarcı olacağız. İstanbul Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ile işbirliği protokolü imzalayarak özellikle sosyal ve ekonomik yönden dezavantajlı kesimlerin bulunduğu yerlerde Baro Adli Yardım Başvuru Noktaları kurulmasıyla, bu bölgelerdeki insanların adli yardıma daha kolay ve hızlı başvuru yapma olanağını sağlayacağız. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerde kurulan Adli Destek Hizmet Birimlerinin bütçeleriyle beraber Baro bünyesine alınması için çalışmalar yapacağız.

 

Baro Aynı Zamanda Avukatın Eğitim Kurumudur.

Meslek İçi Eğitim Merkezini Yeniden Yapılandıracağız

Meslek İçi Eğitim Merkezini Baronun merkez ve komisyonlarının birlikte eğitim planlaması yaptığı; eğitim yapılan alanın tüm yönlerini inceleyen ve avukatlara yeni iş alanları açmaya yönelik eğitimler ve sertifikalar veren kapsamlı bir merkeze dönüştüreceğiz.

Üniversitelerle iş birliği halinde bilirkişilik, uzlaştırma, veri koruma görevlisi vb. zorunlu eğitimlerin Baromuz tarafından verilmesini sağlayacağız.

Avukatların yüksek lisans, doktora vb. eğitimlerini üniversitelerden uygun koşullarda alması için yapılan çalışmalara devam edeceğiz.

 

Avukatlara Vakıfbank’tan Promosyon Ödemesi Alınması İçin Başvuru yaptık. Tüm Bankalarda Avukatlara Avantajlar Yaratılması İçin Girişimde Bulunacağız.

Uygulamada avukatların Vakıfbank hesabı kullanmasının zorunlu olması sebebiyle avukatlara yıllık promosyon ödemesi yapılması için Adalet Bakanlığı nezdinde çalışmalar başlatılmıştır, süreci takip edeceğiz.

Ayrıca tüm bankalarla görüşmeler yaparak avukatlara avantajlar (promosyon ödemesi, indirimli ürün /hizmet alınması vb) yaratılması için girişimde bulunacağız.

 

Promosyon Ödemesi Almak Avukatların da Hakkıdır

Avukatlara Vakıfbank’tan 25.000TL alınması için başlattığımız girişimi sonuna dek takip edeceğiz.

 

Arzuhalcilerin Yasa Dışı Faaliyetlerine Son Vereceğiz.

Zorunlu avukatlık gelinceye kadar, sorun olmaya devam eden Arzuhalcilerle hem Savcılıklar nezdinde hem de Belediyelerle iş birliği halinde etkili mücadele edeceğiz ve arzuhalcilerin yasadışı faaliyetlerine son verilmesi için çalışacağız.

Online arzuhalcilere karşı yurttaşlarda bilinç ve farkındalık çalışmalarının yanı sıra; hukuki mücadeleye devam edeceğiz.

Arzuhalciliğin tamamen sona erdirilmesi ve Avukatsız dava açılamamasının sağlanmasına yönelik yasal değişikliklerin yapılması için mücadele edeceğiz.

Avukatlık Mesleğinin Saygınlığının Artırılması Önceliğimiz Olacak. Toplumun avukatlık mesleğini doğru kavrayabilmesi için kamu kurumları, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapacağız. Baro tarafından profesyoneller eliyle hazırlanacak kamu spotları, medya, sosyal medya ve açık alan panoları aracılığıyla halka ulaştıracağız.

Siyasilerden kaynaklanan avukatların saygınlığına yönelik olumsuz her türlü tavır ve söylemlere karşı en sert tepkiyi göstereceğiz. Avukata yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddeti gerçekleştirenin en ağır cezayı alması için mücadele edeceğiz.

 

Avukatlık Faaliyetinin KVKK Gerekçe Gösterilerek Engellenmesine Karşı Mücadele Edeceğiz.

Avukatlık faaliyeti hukuka uygun bir kişisel veri işleme sebebidir. Avukatlar adil yargılanmanın güvencesi ve insan haklarının koruyucusudur. Avukatlık Kanunu’nun 2. maddesinden doğan hak ve yetkilerin en geniş şekilde kullanılmasının sağlanması ve bu konuda KVKK’na dayalı engellerin önlenmesi için mücadele edeceğiz. Kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı temel bir hak olup tüm hakların koruyucusu olan avukatı ve avukatlık faaliyetini engellemez. Ancak mevzuatın yanlış ve dar yorumlanması ile avukatın engellendiği veya cezalandırıldığı ve adeta avukatlığa saldırıya dönüşen uygulamaların ortadan kaldırılması için KVKK’ya TBB Genel Kurulu’nun üye seçmesi ve kanunun istisna kapsamına avukatlık faaliyetinin de alınması için çalışma yapacağız.

Doğru uygulama için baro tarafından “İyi Uygulama Rehberleri” yayımlayacak, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yaparak avukat ile muhatap olan tüm kamu görevlileri için eğitim çalışması yapacağız. Ayrıca avukatın iş alanı olarak veri sorumlularının dönüşüm ve uyum ile denetim, Kurum ile iletişim, yerinde inceleme gereken dosyalar için bilirkişilik ve eğitim alanında barolar ve avukatların rol alacağı “Veri Koruma Hukuk Görevlisi” modelinin hayata geçmesi için çalışma yapacağız.

 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Avukatların Özlük Hakları ve Baroda Temsiliyetlerini Güçlendireceğiz

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan avukatların haklarının korunması için sayıları oranında baro temsilcisi seçilmesi için çalışmalar yapacağız.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki avukatların tamamının baroya üye olması teşvik edecek, özlük haklarındaki sorunların giderilmesi için beraber çalışacağız. Karşı taraf avukatlık ücretlerinin avukatlara ödenmesindeki haksız uygulamalarla mücadele edeceğiz.

Kamu Avukatlarının görev yaptıkları illerdeki Barolara kayıtlarının teşvik edilmesi yönünde çalışmalar yapacağız. Takip edebilecekleri dosya sayısının üzerinde iş yüklenmesi halinde Baro meslektaşlarımızın yanında olacak, ilgili kurumlara gerekli uyarılarda bulunacağız.

 

Avukatlık Meslek Alanlarının Korunması ve İş Alanlarının Artırılması İçin Çalışacağız.

Avukatın meslek alanına girdiği halde avukat olmayan kişiler tarafından kurulan hasar danışmanlık şirketi vb. yapıların faaliyetlerine son verilmesi için verilen mücadeleye devam edeceğiz.

Tapu dairelerindeki her türlü işlemlerde,

Belli bedel üzerindeki kira sözleşmelerinin ve bonoların düzenlenmesinde,

Araç alım satım işlemlerinde,

Şirketlerin kuruluş işlemleri, genel kurulları, sözleşme değişiklikleri, denetimleri vb. tüm işlemlerinde,

Vatandaşlık işlemlerinde,

Veraset ve intikal süreçlerinde,

Toplu yapı ve site yönetimlerinde,

Anonim şirketlerin yanı sıra belirli sermaye büyüklüğündeki limitet şirketlerde,

Arabuluculukta taraf temsilinde,

Avukat bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.

 

CMK Uzlaştırmacılarının Avukatlardan Oluşması İçin Mücadele Edeceğiz

Uzlaştırmanın sadece avukatların yetkisi dahilinde, Barolar aracılığı ile yapılması için mücadele edeceğiz. Uzlaştırmacı sicili baro bünyesinde tutulmalı ve uzlaştırıcılar baro tarafından atanmalıdır. Baro, uzlaşma konusunda bu yöndeki yasal düzenlemeleri talep edecek, destekleyecek ve geliştireceğiz.

 

Adliyelerin Yönetiminde Söz Sahibi Olacağız

Engelli Avukatlarımız başta olmak üzere Adliyelerde avukatları yok sayan idare anlayışına son vermek için etkin çalışmalar yürüteceğiz. Avukatların olduğu her yerin fiziki koşullarının avukatların ihtiyaçlarına göre plânlanacağı adliye yönetimini hep birlikte başaracağız. Adliye içinde avukatlara özel kreş, bebek bakım odası, asansör, wc vb. mekân ve hizmetler  oluşturulması için çalışmalar yapacağız. Adliyelerde avukatların düşük fiyatlı kafeterya ve yemek hizmeti almasını sağlayacağız. Bu hizmetler için öncelikle üç büyük adliye yakınında üç baro restoran açacağız.

 

Mazeretli Hakimlerin UYAP Üzerinden Avukatlara Bildirilmesi İçin Girişimlerde Bulunacağız

Adliyelerde yaşanan duruşma saati sorununa çözümler üreteceğiz.

UYAP üzerinden mazeretli hakimlerin taraf avukatlarına hızlıca e-posta ve SMS olarak gönderilmesi için girişimlerde bulunacağız.

Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde uygulanan ayrımcılıklara karşı idari ve hukuki girişimlerde bulunacağız ve bu konuda mücadele edeceğiz. Adliyede avukatların erişimine yasak tüm kısıtlı alanların kaldırılması için mücadele edeceğiz.

 

Kültür ve Sanat Faaliyetlerini Destekleyeceğiz ve Yaygınlaştıracağız.

Mevcut Kültür Sanat Komisyonu çalışmalarını farklı sanat dalları için de çalışmalar yürüten alt komisyonları da içerecek şekilde destekleyerek yaygınlaştıracağız.

İstanbul Barosu Merkez Binası Konferans Salonu’nu sinema, tiyatro, konser vb. etkinliklere uygun olarak düzenleyerek avukatların kültür ve sanat hizmetlerine Baro ile ulaşmasını sağlayacağız.

İstanbul’un eski adliyelerinin bulunduğu yerlere hukuk gezileri organize ederek, İstanbul’un hukuk geçmişini stajyer ve genç avukatlara aktaracağız.

 

CMK Uygulamasına İlişkin Çalışmaların Etkinliğini Artıracağız.

CMK avukatlık ücretlerinin ve yol ücretlerinin vergiden muaf hale getirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. CMK uygulamasındaki vekalet ücretlerine Asgari tarife dahi uygulanmamaktadır. Avukatlık ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi seviyesine çıkarılması ve savunma hizmetini talep eden idarenin ücretleri gününde ödemesi için mücadeleye devam edeceğiz.

CMK’da yaşanan asli sorun, şekilsel bir savunma kurumu isteyen anlayıştır; buna karşı çıkıyoruz. Savunmayı bir gereklilik olarak gören anlayış ile güçlü bir savunma hedefliyoruz.

CMK uygulamalarının dünyadaki örnekleri ile birlikte ele alınacağı çalışmalarla, ülkemizdeki sistemin amaca uygun ve gerektiği şekilde işlemesi ve gelişmesi için çalışacağız.

7409 sayılı Kanunun 3. maddesi ile getirilen ve iki numaralı baroya sağlanan CMK ödemelerindeki ayrıcalığın değiştirilerek adil bir CMK ödeme sisteminin getirilmesi için mücadele edeceğiz.

CMK uygulamasında hukuka aykırılıkların tespiti için bir kısmı akademisyen uygulamada görev alan meslektaşlarımızdan kurulu “Hukuka Aykırılıkları Tespit Kurulu” oluşturacağız. Hukuka aykırılıkların izlendiği ve raporlandığı bu kurulda; tespit edilen hukuka aykırılıkların giderilmesi için çaba göstereceğiz. Hazırlanan raporları kamuoyu ile paylaşacağız. Bu çalışmalar, Baro’nun İnsan Hakları ihlallerinin engellenmesi ve hukukun üstünlüğünün yerleştirilmesindeki asli görevinin gereğidir.

 

İcra Dairelerinde Yaşanan Sorunlara Çözümler Üreteceğiz.

İcra Dairelerinde bulunan mevcut tüm dosyaların bir an evvel taranarak UYAP sistemine yüklenmesi için çalışmalar yürüteceğiz. İcra arşivlerinden dosya çıkarma ve inceleme hakkının engellenmesine karşı mücadele edecek ve somut çözümler üreteceğiz. İcra dairelerinin fiziki ortamları avukatların çalışmasına engeldir. Her bir icra dairesinde avukatların fiziki çalışma alanlarının oluşturulmasını sağlayacağız. Haciz ve muhafaza işlemleri, yediemin ve otopark süreçlerinde yaşanan sorunlar çok ciddi şekilde avukatları zorlamaktadır. Sorunların çözümü için etkin mücadele vereceğiz. Haciz ve muhafaza işlemleri sırasında polis bulundurulması yaşanan çok sayıda ölüm ve yaralanma olayı karşısında zorunludur.

Haciz ve muhafaza işlemlerinde avukatın can güvenliğinin sağlanması için girişimlerde bulunacağız.

 

İstanbul Sözleşmesi’nden ve Kadın Hakları Mücadelesinden Vazgeçmeyeceğiz

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için, kadın cinayetlerini fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik her türlü şiddeti önlemek için, kadın hakları ihlallerine karşı Baromuzun etkin mücadelesini devam ettireceğiz.

Baroların dosyalara müdahil olması hakkı veren yasa maddesinin çıkması için mücadele edeceğiz. Kadın hakları ve şiddetin önlenmesi konusunda tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde topluma haklarının anlatılmasında görev alacağız. Tüm meslektaşlarımızın toplumun kanayan yarası olan şiddetin önlenmesinde hukuki gelişmeleri takip edecekleri eğitimlere katılımını teşvik edeceğiz. Kadın sayısı erkek sayısını geçen İstanbul Barosu başta olmak üzere toplumun her kesiminde kadının eşit oranda temsili için öncü olacağız.

 

Çocuk Hakları ve Özellikle Çocuk İstismarının Engellenmesi Konusunda Mücadeleci Olacağız.

Çocuk hakkı ihlallerine ve özellikle çocuk istismarı olaylarına karşı Baromuz etkin mücadele vereceğiz. Çocuk haklarının ihlal edildiği ceza davalarında Baromuzun mağdur çocuk yanında davaya katılmasının sağlanması için çalışacağız. Topluma Çocuk haklarının öğretilmesinde katkı sunmaya devam edeceğiz.

 

Vekaletnamelerin Avukatlar Tarafından Düzenlenebilmesi ve İhtarnamelerin Baro Aracılığı İle Gönderilebilmesi İçin Çalışacağız.

Vekaletnameleri avukatların kendilerinin düzenleyebilmesini ve avukatların düzenledikleri vekaletnamelerin tüm mercilerde geçerli olabilmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin çıkartılması için çalışacağız. Ayrıca avukatların ihtarnamelerini Baro aracılığı ile uygun koşullarda gönderilebilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.

 

Baro Yasa Teklifleri Verebilmelidir.

Ülkemizin tekrar parlamenter sisteme geçmesi için yapılacak Anayasa değişikliği tartışmalarında Baromuz etkin olacaktır. Avukatlık mesleğine ilişkin teminatların Anayasada yer alması ve Baroların TBMM’de yasa teklifi verebilmesi için mücadele edeceğiz.

 

Avukatsız Dava Açılamaması İçin Mücadele Edeceğiz.

Savunmanın Yargının ayrılmaz parçası kabul edilmesine ilişkin ilke ile uygulamadaki mevcut durum çelişmektedir. Yargılamanın her aşamasında, arabuluculuk ve uzlaşma süreçlerinde avukatla temsil zorunluluğuna ilişkin yasal düzenlemelerin önereni ve takipçisi olacağız.

 

Arabuluculukta Tarafların Avukatla Temsilinin Zorunlu Hale Getirilmesi İçin Çalışacağız.

Dava şartı arabuluculuk süreçlerinde tarafların avukatla temsilinin zorunlu olması için mücadele edeceğiz.

 

Hedefler

 

Mesleğimizin Saygınlığını Artıracağız

Hedefimiz; mesleğimizin saygınlığını artırmak ve meslektaşlarımızı hak ettikleri ekonomik ve sosyal konuma eriştirmektir.

Baromuz, yargı organları ve kurumlar ile ilişkisinde, Yargının sorunlarının güç birliği ile çözülmesi açısından duyarlı ve görüşmeye açık; ancak savunmanın onuru ve güçlenmesi konusunda tavizsiz ve mücadeleci olacak.

 

Baronun Görevi ve İşlevi

Baronun görevi; avukatlara ve mesleğe yönelik çalışmalar yapmak, Cumhuriyetin temel niteliklerini korumak ve savunmak, demokratik, laik hukuk devletine sahip çıkmaktır. İstanbul Barosu, meslektaşlara yönelik görev ve sorumluluklarının yanında; insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumak, herkesin eşit olarak adalete erişimini sağlamak görev ve sorumluluğunu da yerine getirmek üzere çalışmaktadır.

 

Çoklu Baro ve Adaletsiz Temsile Karşı Mücadeleye Devam Edeceğiz.

Çoklu Baro, Baroların bölünmesi, savunmanın ve avukatların bölünmesidir. Kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Çoklu Baronun kaldırılması için mücadeleye devam edeceğiz. Baroların üye sayısıyla orantısız şekilde Türkiye Barolar Birliği (TBB)’nde az sayıda delege ile temsilini öngören sistemini de kabul etmedik ve etmeyeceğiz.

TBB’de adaletsiz delege temsiliyetini kaldırmak için mücadeleye devam edeceğiz.

 

Emeklilerimizin maaşlarının düzeltilmesi için çaba göstereceğiz.

 

Merkez ve Komisyonlarda Görev Almak İsteyen Her Meslektaşımızın Çalışmalara Etkili Şekilde Katılabilmesi Sağlanacaktır.

Değişime önem verilecektir. Genç meslektaşlarımızın çalışmalara katılmaları teşvik edici hale

getireceğiz. Merkez Komisyonların yanısıra belli sorunların takibine yönelik çalışma kurulları

oluşturacağız.

 

Baroların Atama Yetkisi Genişletilmelidir

KVK Kurulu, Rekabet Kurulu, BDDK, SPK vb. kurullara zorunlu avukat üye atanması

için mücadele edeceğiz.

 

Genç Avukatların Ekonomik Ve Sosyal Durumlarının İyileştirilmesi İçin Çalışacağız

Genç avukatların vergi ve sosyal güvenlik prim ödemelerinden 5 yıla kadar muaf tutulması, 5 yıldan 10 yıla kadar olan süreçte de %50 indirimli olması için mücadele edeceğiz. Genç avukatların ilk 2 yıl Baro aidatı ödememesinin sağlanması için yasa değişikliği önereceğiz. Bağımsız çalışan genç avukatların ofis açılması sırasında faydalandığı genç girişimcilik paketinin vergi ve sosyal güvenlik prim avantajının beş yıla uzatılması için girişimlerde bulunacağız. Genç avukat sayısından yakınmayacak, genç meslektaşlarımızın gücünü mesleğin gücüne dönüştüreceğiz.

 

Avukata Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin Etkin Mücadele Edeceğiz.

Haciz, keşif ve benzeri görev mahallerinde avukatların karşı karşıya kaldıkları şiddet olaylarına önlem olarak kolluk kuvvetinin eşlik etmesi zorunluluğunun getirilmesi ve adli kolluk biriminin kurulması için çalışacağız.

 

Tüm Hukuk Fakültelerinde “Avukatlık Hukuku” Derslerinin Zorunlu Ders Haline Getirilmesi İçin Çalışacağız.

Tüm Hukuk Fakültelerinin asgari standartlarının belirlenmesi ve uygulanması için etkin rol oynayacağız. “Avukatlık Hukuku” derslerinin tüm hukuk fakültelerinde zorunlu ders kapsamına alınması için Üniversiteler ve YÖK nezdinde girişimlerde bulunacağız.

 

Bağlı Çalışan Avukatların Meslek Onuruna Uygun Koşullarda ve Ücretlerle Çalışmaları İçin İlke Kararları Alacağız.

Bağlı çalışan avukatlar ile kamu avukatlarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele edeceğiz. Bu alandaki belirsizliğin giderilmesi için avukatların bağlı çalışmalarına yönelik (ücret, sosyal güvenlik, mesai, meslek içi eğitim, baro aidatı vb.) ilke kararları alacağız. Avukatlar arasındaki ücret ihtilaflarının çözümünde Baronun aktif rol almasını sağlayacağız. Çalışma süreleri, ücret , çalışma koşulları açısından sorunlar yaşanmaktadır.

Bu konuda çalışma kurallarının belirlenerek yazılı hale getirilmesi ve denetimin sağlanmasına ilişkin sistem geliştireceğiz.

 

Stajyer Avukatların Ekonomik Ve Sosyal Durumlarının İyileştirilmesi İçin Çalışacağız.

6 aylık adliye staj süresi boyunca Adalet Bakanlığı’nın TBB’ye ayıracağı ödenekten stajyer avukatlara asgari ücretten az olmamak üzere ücret ödenmesi ve sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için çalışacağız. İkinci 6 aylık dönemde avukat yanında geçen staj döneminin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu dönemin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi için çalışmalar yapacağız. Stajyer avukatlara verilen kredinin geri ödemesiz

olması için çalışacağız.

 

TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği ile Meslek İlke Ve Kurallarının Günümüz Koşullarına Uygun Hale Getirilmesi İçin Çalışacağız.

Günümüzün getirdiği şartlara ve ortaya çıkan yeni hukuki ilişkilere ve kurumlara uygun, etkili ve gerçekçi Reklam Yasağı Yönetmeliği ile TBB Meslek İlke ve Kurallarının çıkartılması için çalışmalar yürüteceğiz.

 

Mesleki Sorumluluk Sigortasının Uygun Koşullarda Tüm Avukatlar Tarafından Yapılabilmesi İçin Çalışmalar Yürüteceğiz.

Mesleki sorumluluk sigortasının tüm avukatlar tarafından uygun koşullarda yapılabilmesinin sağlanması için sigorta şirketleri ve idare nezdinde çalışmalar yürüteceğiz.

 

Hukuki Himaye Sigortasının Yasalaşması İçin Mücadele Edeceğiz.

Halkın hukuki güvenliğinin sağlanması ve hukuki himaye sigortası kapsamına girecek ihtilafların avukatlara adaletli bir şekilde dağıtılabilmesini sağlayacak hukuki himaye sigortası düzenlemesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapacağız.

 

Vekalet Ücretinin KDV’den Muaf Olması İçin Çalışacağız.

Avukatlık vekalet ücretlerinden alınan yüksek orandaki KDV adalete erişimi engellemekte ve avukatlık faaliyetinin yargısal ve kamusal yönünü yok saymaktadır. Avukatlık vekalet ücretlerinin KDV’den muaf tutulması için mücadele edeceğiz.

 

 

 

Back To Top