skip to Main Content
Avukatlara En Az 25.000  TL Promosyon Ödemesi Yapılması İçin Adalet Bakanlığı’na Başvurduk

AVUKATLARA EN AZ 25.000 TL PROMOSYON ÖDEMESİ YAPILMASI İÇİN ADALET BAKANLIĞI’NA BAŞVURDUK.

Adalet Bakanlığı, Vakıfbank’ta hesap açtırılmak zorunda bırakılan Hakim ve Savcılar dahil tüm kadrolarına 25.000 TL ödeme yapılması için Vakıfbank ile promosyon anlaşması yapmıştır.
Ancak Adalet Bakanlığı, UYAP işlemleri için Vakıfbank’ta zorunlu olarak hesap açtırttığı biz avukatların bu promosyon anlaşmasından yararlanabilmesi için TBB ve Baroları bu sürece dahil etmemiş, meslek örgütlerimiz süreçten dışlanmıştır.
Bu adaletsizlik üzerine Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu avukatların da Vakıfbank’tan en az 25.000 TL promosyon ödemesi alabilmesini sağlamak için yasal girişimde bulunulmasına karar vermiştir.
Grup üyemiz Av. Hüseyin Köprülü alınan bu karar doğrultusunda Adalet Bakanlığı’na dilekçe ile başvurmuş olup konu hakkındaki yasal süreç başlatılmıştır.
Avukatlık mesleğinin büyük bir ekonomik çöküş yaşadığı yüksek enflasyonist ortamda avukatların maddi durumlarının düzeltilmesi ve iyileştirilmesi için hukuki girişimlerimize devam edeceğimizi mesleki kamuoyumuza duyururuz.
Gelişmeler meslektaşlarımıza ayrıca bildirilecektir.
Saygılarımızla

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu

Ek- Adalet Bakanlığı’na Başvuru Dilekçesi

                                                                                                                                   05.09.2022

                                               ADALET BAKANLIĞI’NA

Konu: Bakanlığınızın 22.08.2022 tarihli “rekor promosyon anlaşması” olarak duyurduğu; Bakanlığınızın merkez ve merkez dışı birimleri ile adalet teşkilatında görev yapan personelin maaş, ücret ve diğer ödemelerinin yapıldığı bankadan promosyon alınması ile ilgili.

                                                      AÇIKLAMALAR

  1. Bakanlığınız 22.08.2022 tarihinde; promosyon anlaşmasına ilişkin 19.08.2022 tarihinde yapılan ihalenin son oturumunun gerçekleştiğini ve Vakıfbank ile 3 yıllık promosyon bedeli olarak 25.000 TL belirlendiğini, 01.09.2022 – 01.10.2022 arasında tek seferde, peşin ve eşit olarak hiçbir kesinti yapılmaksızın ilgili personellere ayrı ayrı ödeneceğini duyurmuştur.
  2. Öncelikle Bakanlığınızca yapılan düzenlemelerle; UYAP üzerinden işlem yapılabilmesi (dava açılması, ıslah, harç ve masraf yatırma, vekaletname sunma vb), icra dairesinde kartla masraf ya da harç ödenmesi, masraf kesintisi olmadan avukata reddiyat yapılabilmesi gibi sebeplerle uygulamada avukatın Vakıfbank hesabı kullanması fiili olarak zorunlu hale getirilmiştir. Hatta avukatın Vakıfbank’ta açmak zorunda kaldığı bu hesaba haciz konulması akabinde verilen yürütmeyi durdurma kararında:

“..Uyuşmazlığın temelinde avukatlık mesleğinin ifası için uygulamada açılması zorunlu olan ve daha çok avukat-müvekkil ilişkisi çerçevesinde yapılan tahsilat ve ödemelerin toplandığı banka hesabındaki paraların davacıya ait olup olmadığı başkaca bir anlatımla mesleği gereği müvekkilleri adına yatırılan veya .müvekkillerinin dosya takipleri için davacı hesabına yatırdıkları paraların kime ait olduğu hususunda düğümlenmektedir.

 

Uygulamada İcra İflas Kanunu’nun 9.maddesinde, İcra ve iflas dairelerine yapılacak her türlü nakdî ödemelerde aracı kılınacak bankaların belirlenmesinde Adalet Bakanlığı’na yetki verildiği ve Bakanlıkça da anlaşmalı bankanın Vakıfbank olarak belirlendiği dolayısıyla günümüzde avukatlık mesleği icra edilirken her avukatın zorunlu olarak açması ve UYAP sistemine kaydetmesi gereken bir vakıfbank hesabının bulunduğu, diğer yandan söz konusu hesabın şahsi ve kişisel hesap olmasının ötesinde müvekkilleri adına icra müdürlükleri tarafından kendilerine ödemenin yapılması ve yine müvekkilleri adına Uyap sisteminde harç, gider avansı, delil avansı gibi ödemeler için fiilen bu hesabı kullanmaları nedeniyle bu hesapta tutulan paraların salt avukatların şahsi parası olarak değerlendirilemeyeceği anlaşılmaktadır.” (Ankara 6. Vergi Mah. 2018/70 E.)

 

Yine Yargıtay verdiği kararında: “..mahkemece, dava konusu banka hesabının avukatlık mesleği icra edilirken her avukatın zorunlu olarak açması ve UYAP sistemine kaydetmesi gereken bir banka hesabı olması, davalı Kurumca hesapta bulunan paranın kaynağı ve kime ait olduğu konusunda ayrım yapılmaksızın haciz konulmasının usul ve yasaya aykırı bulunması..” (Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/430 E. 2020/4980 K.)

 

Görüldüğü üzere yargı kararlarında uygulamada avukatların Vakıfbank hesabı kullanmasının zorunlu olduğu vurgulanmıştır. Bu durumda Bakanlığınız avukatları Vakıfbank ile çalışmak zorunda bırakırken yapılacak promosyon anlaşmasına Baro temsilcilerini çağırmamakta ve avukatları promosyon anlaşmasının dışında bırakmaktadır. Haksız olan bu promosyon protokolünün düzeltilmesi için ivedilikle Vakıfbank’la ek protokol imzalanmalı ve 25.000 TL’nin altında olmamak üzere her bir avukata promosyon ödemesi yapılmalıdır. Çünkü Vakıfbank’ta bulunan tüm avukat hesaplarındaki sirkülasyonu avukat sayısına böldüğümüzde bakanlık personelinin maaş, ücret ve diğer ödemelerinden daha fazla bir meblağ ortaya çıkacağı aşikârdır.

  1. İkinci olarak 22.08.2022 tarihinde ilan edilen bu anlaşma her ne kadar Bakanlığınızın merkez ve merkez dışı birimleri ile adalet teşkilatında görev yapan personelin maaş, ücret ve diğer ödemelerini kapsadığı ifade edilse de Vakıfbank’tan sonra en yüksek teklifi 10.800 TL ile Yapı Kredi Bankası vermiştir. Demek ki Bakanlığın Mahkeme, Noterlik, İcra İşlemleri için Vakıfbank ile anlaşmış olması promosyon bedelinin belirlenmesinde etkili olmuştur. Haberlerden anlaşıldığı kadarıyla bu durum şartnamede yazmasa da avukatların kurucu unsuru olduğu yargıya ilişkin harcamaların da anlaşmada önemli bir rol oynadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda Adalet Bakanlığı, bakanlık personelinin maaş, ücret ve diğer ödemelerinin dışında promosyonda artışa sebep olan yargı harcamalarından avukatların payına düşen meblağı kendilerine ödemelidir. Bu kapsamda hem şartname ve anlaşmayı istemek hem de tam yargı davası öncesi zorunlu başvuruyu yapma hakkımız doğmuştur.

 

TALEPLER:

  1. Vakıfbank ile ek protokol yapılarak 25.000 TL’nin altında olmamak üzere her bir avukata banka tarafından promosyon ödemesi yapılmasının sağlanmasını,
  2. Bakanlığınız yaptığı promosyon ihale şartnamesi ve Vakıfbank ile yapılan sözleşmenin bir örneğinin 4982 sayılı Kanunun 4 ve devamı maddelerine binaen tarafıma gönderilmesini,
  3. Bu başvurumun; (1) numaralı talebimizin yerine getirilmemesi durumunda tüm meslektaşlar için örnek içtihat olması için 2577 sayılı Kanunun 13 maddesi çerçevesinde zarar tazmin başvurusu olarak işleme alınmasını,

 

Talep ederim.

ADRES VE İLETİŞİM                                                      Av. Hüseyin Köprülü

Back To Top